YO arrangerade samtal om HMF i Stockholm

Fredagen den 4 mars arrangerade Yttrandefrihetsombudsmannen ett möte på café Ritorno i Stockholm där juristen Ola Bengtsson, ledamot i YO, och ekonomen Jan Tullberg samtalade om lagen hets mot folkgrupp.

Ola berättade om den historiska aspekten av hur lagen kom till efter andra världskriget och hur den över tid har expanderat och innefattar fler områden än vad som ursprungligen var tänkt. Några olika aspekter över hur lagen använts togs också upp.

Jan påpekade hur snårig och luddig lagen om hets mot folkgrupp är skriven enligt lagtexten, som gör det omöjligt för vanligt folk som inte är jurister att förstå vilka gränser som gäller. Lagen har använts mer och mer som ett sätt att styra och kontrollera yttrandefriheten och där tendenserna är att domstolsaktivism i dessa frågor ökat de senaste åren.

Vidare pratade Jan och Ola om fallet med f d SD-politikern Bertil Malmberg som blev dömd i tingsrätten för hets mot folkgrupp efter att blivit anmäld av andra politiker efter sitt anförande i kommunfullmäktige i Trosa.

Ola tog även upp fallet med Ramona Fransson, som han representerar som juridiskt ombud för YO, som blivit stämd av Näthatsgranskaren Tomas Åberg. Fallet är nu uppe för avgörande i HD och ett beslut i ärendet väntas inom kort.

Se hela samtalet nedan.

Efterföljande diskussion

https://fb.watch/bzjpoyg0Zg/

Gilla och dela YO: