Kerstin Brunnberg sitter på två stolar; Expo och Stadsteatern/Kulturhuset

Välj Kerstin Brunnberg, ordförande för Expo eller chef för Stadsteatern/Kulturhuset!

Kerstin Brunnberg är ordförande för kommunägda Kulturhuset/Stadsteatern i Stockholm. Samtidigt är hon ordförande för stiftelsen Expo.

Kulturhuset vid Sergels torg ska vara ett öppet forum för alla åsikter och kulturyttringar. Samtidigt bedriver Expo opinion mot vad de uppfattar som kritik av islam, migration och mångkultur.

Expo har register på de personer som man uppfattar som meningsmotståndare. Genom ett undantag i lagen om Personuppgiftslagen (PUL), och i EU-direktivet GDPR sedan 2018, som förbjuder åsiktsregistrering. Enligt § 7 i PUL ska förbudet ”inte tillämpas på sådan behandling av personuppgifter som sker uteslutande för journalistiska ändamål eller konstnärligt eller litterärt skapande.”

I Expos styrelse finns även Mikael Ekman. Han är VD för researchbolaget Acta Publica, vars dotterbolag Beinformed AB bedriver bakgrundskontroller av privatpersoner. På deras hemsida erbjuds tjänster: ”Är du osäker på om dina kontakter är hederliga? En bakgrundskontroll på BeInformed är säker, billig och tar bara några sekunder att göra”.

Expo:s vice ordförande Robert Aschberg, desutom ordförande i Publicistklubben, har också erfarenhet av personkontroller via sitt tidigare bolag Piscatus AB som 2016 slogs ihop med just Acta Publica. Men spåren till tveksamma personregister stannar inte vid Acta Publica idag.

Expos ledamöter Aschberg och Ekman har tidigare arbetat hop i Piscatus som de startade 2010. Då fanns även den för misshandel och våld mot polis dömde vänsteraktivisten Martin Fredriksson med, en av ledarna i vänsterorganisationen Researchgruppen som hängt ut privatpersoner i pressen för deras åsikter och fått det prestigefyllda journalistpriset Guldspaden 2014 för detta.

Dessutom har Martin Fredriksson enligt honom själv gett uppgifter till Säpo, se Arbetaren 2 mars 2016.

Han har även startat Researchgruppen som varit inblandade i olagliga personregister. “Gruppen har även en koppling till den kommersiella researchtjänsten Piscatus, som har en heltäckande bevakning av Sveriges domstolar” skrev journalisten Ola Sandstig i Dagens Samhälle 19 mars 2015.

Han skrev vidare att “Researchgruppen inte har full kontroll över delar av sitt material” men att “Researchgruppen inte bara fritt spelrum utan även de etablerade mediernas välsignelse.”

I en forskningsrapport från Totalförsvarets forskningsinstitut 2018 om den autonoma miljön nämndes Expo och Researchgruppen i samma mening som två organisationer som granskar nationalistiska miljöer. Vad som inte framkom i rapporten var att Martin Fredriksson, som idag alltså arbetar med personkontroller för Expo:s styrelseledamot Robert Aschberg, var med att grunda Researchgruppen liksom han tidigare grundat det våldsamma vänsternätverket AFA.

Kerstin Brunnberg har tidigare varit programdirektör och VD för Sveriges Radio, ordförande i Statens Kulturråd och fått Stora Journalistpriset 2004. Hon, om någon, borde förstå det omdömeslösa i att å ena sidan representera Sveriges största kommunäga kulturinstitution, å andra sidan att leda en stiftelse som bedriver tvivelaktiga personförföljelser och starkt vinklad opinionsbildning om vårt mest politiskt kontroversiella ämne, invandringen.

Välj vilken organisation du ska leda, Kerstin Brunnberg: Expo eller Stadsteatern/Kulturhuset.

Jan Sjunnesson, grundare av YO, medlem i Journalistförbundet och Publicistklubben

Gilla och dela YO: