Bards rätt att yttra sig

ola bengtsson sön 14 juni 17:35 (för 18 timmar sedan)
till mig

Med anledning av TV4s beslut att avpollettera Alexander Bard från ett uppdrag för kanalen på grund av ett uttalande får följande noteras:

Alexander Bard säger själv att han är filosof. Förutom att han uppträder i lättare underhållningsprogram. Att vara filosof är nu inte att vara beläst på filosofisk litteratur som ex vis Torbjörn Tännsjö, som vid flera tillfällen uttryckt kränkande och människofientliga tankar.

Ändock går han fri från pöbelns, ursäkta uttrycket, lynchningar. Alexander Bard är en fritänkare som ofta uttrycker sina tankar på ett rakt och otvunget sätt och ifrågasätter det mesta vi icke filosofer ens vågat tänka. Än mindre uttrycka.

Rent juridiskt har Alexander Bard i sitt senaste uttalande gällande BLM rörelsens motto, vilket motto rent språkligt utesluter andra gruppers betydelse. Alexander Bard har alltså inte formellt gjort sig skyldig till något brottsligt uttalande och är inte heller misstänkt för det. Yttrandefriheten då? Var är staten och statens övervakning av Yttrandefriheten?

Denna har i stora delar överlämnats till en lynchjustis som av olika skäl utsett sig själva till att bestämma vem och vilka som får säga eller uttrycka vad. I gamla dagars diktaturer påtvingades medborgarna inskränkningar i Yttrandefriheten och, därmed medborgarnas tankar.

Nu är det medborgarna själva som på eget initiativ bevakar varandra och nagelfar varandras på sociala medier uttryckta tankar. Staten betalar nu en privat aktör att spionera på medborgarna och vad dessa uttrycker på sociala medier. Har vi, eller kommer vi att få, angivare i varje kvarter liksom i forna DDR?

Ola Bengtsson, jurist och ordförande för Yttrandefrihetsombudsmannen

Gilla och dela YO: