Yttrandefriheten globalt

2019 har sett flera åtstramningar för medborgare men även organisationer. EU har t ex bett Facebook nu i oktober att censurera en kommentar från 2009, gjord av en islamkritisk politiker i Österrike.

Lägligt nog vill både den Republikanske presidenten Donald Trump och den Demokratiska kandidaten Elisabeth Warren göra något åt de stora tech bolagens makt över vanliga folks rätt att uttrycka sig. Anställda vid Google och YouTube verkar inte heller nöjda.

Konservativa Prager University, vars videor blivit stoppade av YouTube, har stämt företaget för att inte leva upp till den amerikanska konstitutionen. Se mer här.

Danska webbprojektet Fri Debat listar överträdelser mot yttrandefrihet världen över, ibland med dödligt utgång. Här är vad som skett under 2019

Man kan fråga sig, som Emma Jaenson gjorde i Blekinge Läns Tidning i maj i år, “Vad händer om kritik mot sociala medier censureras på sociala medier?” Hennes slutkläm handlar om varför YO bildades:

“Det är inte falska nyheter som är hotet mot demokratin, det är rädslan för att människor ska få för sig fel saker och hotet om falska nyheter som är det riktiga hotet mot demokratin. Risken med både statliga – och nu även storföretags – begränsningar av internet är att vi bara får den information som de vill att vi ska ha tillgång till. Yttrandefriheten är till för att människor ska få ha åsikter som inte går i linje med majoritetssamhällets. Det är deras åsikter vi skyddar med yttrandefriheten. Hotet mot demokratin kommer inte från dåliga åsikter, det kommer från de som vill inskränka vår möjlighet till dem. “

Bevakningen av yttrandefrihetsinskränkningar världen över är oöverskådlig eftersom varje dag är full med händelser som YO skulle kunna ta upp. Men danska Trykkefrihedsselskabet , Article19 och Gatestone Institute är flitiga med uppdateringar och vi hoppas kunna göra en motsvarande insats här i Sverige. Inom universitetsvärlden finns Heterodox Academy men vi behöver YO:s överallt.

Gilla och dela YO: